Sabel m/1852 för officer vid livregementet till fots

Denna vackra sabel är avsedd för officer vid livregementet till fots. Klingan är av sk. Hafström-modell med bredare framparti.

På munbleckets uttag är den signerad "Morell" och "Stockholm" vilket även återfinns på det gjutna och förgylla fästet.

Sabeln hade förvarats utanför baljan vilket gjort att lädret hade krympt, något som inte är helt ovanligt. Ett tips är då att hälla ner någon deciliter läderolja och vänta en dag eller två. Om man vågar så kan man sen försiktigt pressa ner sabeln. OBS, utföres på egen risk då lädret helt kan rämna.

Väldigt mycket av förgyllningen är intakt trots att sabeln var helt inrökt och täckt av nikotin och oxid. Mitt tips för att ta bort smuts och oxid när du har en underliggande förgyllning som du vill skona är att använda ketchup som du smörjer på och låter verka ca 15 minuter. Sköljer av och upprepar vid behov ett flertal gånger. När du är nöjd så tar du duraglit/brasso (som inte innehåller något slipmedel och som även används av museer) och putsar av det till önskad nyans uppnås.

Vips, så har du ett vackert exemplar MED förgyllningen kvar..

Dolk för Hitlerjugend av Anton Wingen

Denna dolk har en intressant historia: Under olympiaden i Berlin 1936 medföljde en då ung Svensk man som ingick i den svenska uppvisningstruppen i gymnastik. Truppen deltog inte i tävlingarna men väl i de talrika uppvisningsgrenar som demonstrerades i mellanakterna.

Under en ledig dag skall denna dolk ha inhandlats i Berlin och medföljt hem i bagaget. Den har aldrig burits, något som är väldigt ovanligt och den är därför i näst intill mint condition. Några smärre spår efter 80 år i en byrålåda har den dock i form av smärre repor men det torde vara i princip omöjligt att hitta en till i motsvarande skick.

Dessa dolkar levde ett hårt liv i händerna på unga grabbar där det kastades kniv mot träd och andra krigiska lekar. Därför är det vanligt med nerslipade blad och avbrutna spetsar samt rost.

Hj-dolken finns i tre utföranden: tidig, transitional och sen modell. De tidiga har mottot "Blut und Ehre" som är en faksimil av Baldur von Schiraschs handstil samt tillverkarlogotyp (Han var högsta chefen över Hitlerjugend, jungvolk och BDM).

År 1938 slopades mottot på knivarna och bladet var därefter märkt med en RZM stämpel och en sifferkombination (ett slags försök att koda tillverkaren och dess lokalitet) Det finns även knivar helt utan stämplar eller siffror och de sista knivarna tillverkades runt 1943.

Greppet är i bakelit och inlagt finns en emaljerad HJ diamant med svart hakkors mot transparent röd och solid vit bakgrund.

Det finns mycket mera att skriva om dessa knivar men det överlämnar jag åt andra mera kunniga på området men de är trevliga samlarobjekt då de inte är speciellt dyra att införskaffa och det är ofta det första objektet med NS anknytning som man som samlare köper in.