Hjullåspistol 1500-tal

Denna tunga stora pjäs är sannolikt tillverkad i Nürnberg någon gång under 1500-talets slut, ca 1580-90.

Stocken är rikligt inlagd med hjorthorn och tidstypiska dekorationer med bl.a en helgonfigur som sticker sig själv i hjärtat med ett svärd. Övrig dekor är övervägande floral med inslag av änglar. Även en mindre bälthake finns anbringad och tjänar som sidobleck till skruvarna som fäster låset vid stocken.

Pistolen mäter mäktiga 63 cm och är försedd med en kraftig kula i stockens avslutning, pipan är slätborrad med infilat dekorativt mönster mot kammaren. Låset är kraftigt konstruerat och av mycket hög kvalitet även på insidan, fängpannans lock är fjäderbelastat och stängs med en knapp på sidan av låset. Det finns även en fungerande säkring som när den är aktiv förhindrar avtryckarstångens rörelse.

Hjulet är kapslat och en kullrig mässingsskiva täcker detsamma, ornerat med rankor.

Både pipan och låset har en inslagen stämpel med smedsignatur I.H.G.N och ett ankare inom en kartusch. Jag har hittils inte hittat vilken smed som gömmer sig bakom signaturen

En storleksjämförelse mot pistol m/1738-1820

Flintlåspistol Andreas Erttel Dresden verksam ca 1679-1725

En av de mera kända smederna från Dresden var Andreas Erttel som blev gesäll i Wien 1679 och mästare i Dresden 1687.

Pistolen mäter imponerande 57 cm och har ett rikt dekorerat lås med gravyr i högrelief. Samtliga beslag är av stål och på den ornerade pipan står det "Erttel A Dresde"

Det är en ganska tidig pistol och jag tippar på tillkomsttid under några av de första åren på 1700-talet.

Tumplåt i silver