Pallasch m/1773 variant med Tre Kronor

Denna Pallasch har de tre kronorna i behåll. Det förekommer exemplar där kronorna helt enkelt har slipats bort. Varför det är på det sättet har jag inte lyckats ta reda på.

Kanke beror det på att när vapnet en gång var utrangerat så skulle det inte förekomma "kronovapen" ute bland kreti o pleti? Det motsägs i och för sig då det förekommer talrika gevär och annat med kronostämplar kvar. Kanske ansågs kronorna vara av sådan storlek att de borde avlägsnas.

En intressant fråga är hur många av dessa vapen som framställdes?  Utifrån att bemanningen utgjordes av totalt 2000 man vid de aktulla regementena så torde antalet tillverkade inte överstiga detta antal nämnvärt. Man undrar hur många som finns kvar idag?

Klingorna inköptes från Tyskland och enligt uppgift från Armémuseum tillverkades fästena av en gördelmakare Hörlin från Lund.

Fästet är gjutet och lött ihop man kan se skarven på den övre sparren.

Kavallerisabel m/1854

Sabeln på bilderna är en m/1854 och jag försöker i görligaste mån få tag en sabel med originalbaljan. 

Då avser jag stålblank balja och inte den svärtade varianten som infördes 1912 då man insåg att var föga fältmässigt med en glänsande balja.

Egentligen är det konstigt att någon sabel som var i bruk under den tiden har klarat sig från svärtning och jag tycker att de med svärtad balja borde heta tex m/1854-1912 i riktighetens namn.

Konstigt nog har de Svenska samlarna inte fäst sig så värst mycket vid detta men jag menar att en sabel med originalbaljan borde betinga ett betydligt högre pris då det är betydligt ovanligare. 

Sabeln är nrriktig med instansade nummer på balja och klingrygg. Vidare har den tumgreppet i läder i behåll.

Handremmen i sämskat älgskinn var "standard" på alla manskapsvapen. Dessa remmar förefaller existera i stort antal och det går att hitta fabriksnya i knippen om 5st och ofta har de märkning med årtal från sent 1800-tal men även tidigt 1900-tal.

Dessa remmar var lego-tillverkning av personer ute i landet som satt och gjorde remmar som sen sändes in till depåer varefter man fick betalt per rem. Utseendet kan variera något dock högst marginellt. Äldre remmar tenderar till att vara mörkare i färgen och det går att åstadkomma med kaffe eller the om man så vill med efterföljande inoljning efteråt.

En vackert utformad kappa tycker jag.

Kommentarer

25.06.2015 20:50

Pierre

Ja om jag nu bara kunde komma underfund med vart jag hört/läst det.Finns tyvärr en viss risk att jag hört det och då blir det ju svårt att verifiera.Men jag ska försöka ta mig tid att gräva lite.

20.06.2015 20:34

Pierre

Angående M/1773 så var det väl så att det var en export på gång och det var därför man slipade bort kronorna?

15.08.2015 11:22

Pierre

Nu har jag pratat med en av storsamlarna på blankvapen och han bekräftade att kronorna på M1773 slipades bort för att de skulle exporteras till Ryssland.Det ska finnas i litteraturen,frågan är var.

22.06.2015 10:49

Ulrik

@Pierre, Intressant, har du någon källa på att dessa skulle exporteras?