Rogers & Spencer Revolver

Äntligen har jag blivit ägare till en av de främsta slaglåsrevolvrarna. En Rogers & Spencer med tillverkningsnummer 816. Mycket original blånering är kvar och mekaniskt är den i princip helt stum utan spel i trumma. Den är nr-riktig med 816 på samtliga delar.

Revolvern befinner sig i ett bra skick. Ofta är dessa revolvrar mycket fina då de inte hann levereras ut till Nordstatsarmén innan inbördeskriget var över 1865.

Ca 5000 revolvrar tillverkades och i början av 1900-talet såldes dessa som skrot för 50 cent stycket. Det nya intresset för att skjuta med svartkrut tog fart i slutet av 1950-talet och numera är dessa vapen eftersökta objekt.

Kalibern är .44 och den skjuter antingen spetskula eller rundkula. Det finns utmärkta kopior för skytte men inget ersätter ett original tycker jag. Det är en viss känsla när det inte står "Made in Italy" och "Black powder only" på vapnet.

Inspectors cartouche

Inspectors cartouche

Fransk Flintlåspistol sign Aymard A Grenoble

Sista inköpet för 2014 blev en trevlig pistol från Frankrike. Den håller längden 38 cm och är försedd med en lite ovanlig form på pipan som är filad i 3 steg med en trumf längst fram. Kalibern är måttliga 12 mm.

Vidare är kolvformen något annorlunda med en kraftig ansvällning i kolvens avslut.

Dekoren på stålbeslagen i övrigt är uteslutande barock och jag drar den slutsats att pistolen är från tidigt 1700-tal. Kombinationen med dekoren och de i övrigt ålderdomliga dragen gör att man även kan misstänka sent 1600-tal.

Stocken förefaller vara i valnöt. Kvaliteten är hög men inte exceptionell på något sätt utan närmast standard för franska pistoler från denna tid.

På insidan av låset finns en studel vilket vanligen saknas på riktigt tidiga flintlås.

Ovansidan av kolven har en liten silverbricka som dock saknar inskriptioner. Laddstaken är inte original så det blir till att tillverka en snyggare mera passande.

Tittar man noga så ser man ett litet ansikte också. Kanske smedens självporträtt?

Tittar man noga så ser man ett litet ansikte också. Kanske smedens självporträtt?

Den något udda formen på pipan kan här studeras.

Den något udda formen på pipan kan här studeras.

Kommentarer

07.03.2017 08:16

Ulrik

Hej Thore,
Det är inte vasakärven, det är fleur de lys eller Franska liljan om man så vill. Tyget finns att köpa i välsorterade tygaffärer, passar utmärkt på empriemöbler eller Karl Johan stil.

08.02.2017 16:10

Thore Forsman

Bakgrunden på Rogers&Spensers revolvern väl vasakärven på blå botten. Vet du var jag kan få tag i detta tyg?
Th

Senaste kommentaren

15.11 | 10:08

Svårt att säga utan bilder. Skicka bilder på vad det är du har så återkommer jag.

15.11 | 10:07

Tack för det Jules, det verkar som om du kommer från Danmark? Det går bra att skriva till mig på Danska också då jag förstår det utmärkt!

15.11 | 10:06

Hej Simon, det händer ibland att jag säljer dubletter. Bäst är att kontakta mig via telefon 0702-559943 och diskutera vad du är intresserad av!

12.11 | 21:53

I find you site very interesting I was married to a Swedish lady for 25 years and I have been to Sweden so I'm very interested in Swedish military

Dela den här sidan