Blandat

Här kommer sådant att läggas upp som inte passar in i de övriga kategorierna.

Det kan vara ett gammalt fickur eller något udda från samlingen. Jag har nämligen ett allmänt historiskt intresse som gör att objekt av olika typ kan dyka upp här.

Tavla som hänger på hedersplats, målad av Lundakonstnären Sven Walberg, föreställande Kronprinsens husarer på övningsfältet. Målad 1913. Om man försöker sig på att identifiera de dragna sablarna så bör det ju vara m/1893. Tycker det är en mycket trevlig tavla som passar väl in i sammanhanget.

Tavla som hänger på hedersplats, målad av Lundakonstnären Sven Walberg, föreställande Kronprinsens husarer på övningsfältet. Målad 1913. Om man försöker sig på att identifiera de dragna sablarna så bör det ju vara m/1893. Tycker det är en mycket trevlig tavla som passar väl in i sammanhanget.

Arms of the World 1911

En av många intressanta sidor, här är det Danska och Norska bidraget.

En av många intressanta sidor, här är det Danska och Norska bidraget.

Ja, så heter denna fantastiska katalog som är ett faksimil av en Tysk importör och försäljningskatalog från företaget ALFA.

Boken är sprängfylld med vapen, allt ifrån Luftgevär från Excellent till flintlåsvapen, slaglåsvapen och då fullt moderna automatpistoler och ammo. Man säljer saker som får den nutida samlaren att dregla och man slås av det enorma utbudet av utrangerade vapen från alla europeiska arméer till helt nya flintlåsgevär avsedda att säljas i afrika.

Och om någon har undrat var alla Danska och Norska kavalleripistoler tog vägen så finns en förklaring här. 13 mark kostade en sådan,  vilket var ungefär lika mycket i kronor på den tiden.

Jag rekommenderar starkt denna katalog som går att få tag på via antikvariat, hittade några ex på Amazon eller om det var Ebay.

Spindelur av Augustin Bourdillon Stockholm 1788

Fickur av den från Paris invandrade urmakare som slog sig ner i Sverige 1754. Han etablerade sig i Stockholm och tillverkade högklassiga ur i både silver och guld. Han tillverkade även boetterna ibland, medan de flesta urmakare lät någon silversmed göra det jobbet. Verket är brännförgyllt och har ett rätt typiskt utseende från den tiden. Klockan fungerar utmärkt och håller till och med tiden hyfsat. Man drar dessa klockor (om alls) väldigt försiktigt då det sitter en drivkedja inuti som väldigt lätt kan gå av om man är oförsiktig. Då blir det dyrt och komplicerat att laga om man ens hittar någon som vill åta sig jobbet.

Augustin Bourdillon levde mellan 1729-1799.

Baksida boett
Baksida boett
Verket, fort - sent text för ruckarmen & signatur.
Verket, fort - sent text för ruckarmen & signatur.
AB=Mästarstämpel för Augustin Bourdillon. F2= 1788
AB=Mästarstämpel för Augustin Bourdillon. F2= 1788

Now I am going to get medieval on your...Gryta..

Denna vackra gryta dök upp på en internetauktion för något år sedan och köptes för en struntsumma, det gäller att veta vad man ser..🙂

Till skillnad från de flesta malmgrytor som säljs på auktion som brukar vara av 17-1800 talstyp så tillhör denna bukiga modell medetiden. De är alla tillverkade på likartat sätt, ett komplicerat arbete som är i det närmaste identiskt med hur man gjöt/gjuter kyrkklockor och det var också ett gebiet som tillhörde grytstöparens område.

Det finns en del litteratur att tillgå om man vill fördjupa sig i detta intressanta område, mycket är på Tyska och ganska gamla böcker, varav den främsta är av Hans Drescher som också utverkade en teminologi för att tidsbestämma dessa, jämför med olika arkeologiska benämningar vi svänger oss med tex. trattbägarkultur och folkvandringstid. Han indelar malmgrytorna i tidsepoker med start på 1100-talet fram till 1600-tal.

En annan utmärkt bok som man kan köpa från Universitetet i Århus är skriven av Birka Ringböll Bitsch (ja hon heter så..) och behandlar det materiel av malmgrytor som finns på Danska museum. Boken är en fullständig genomgång av alla förekommande grytor och de är tidsbestämda enligt Dreschers metodik.

Nu till själva grytan: Den överenstämmer i modell och gjutarmärke närmast identiskt med Nr 127 i boken (se bild) Alltså är det en gryta av typen "Gerippte norddeutsche Grapen mitt Mittelnaht" den äldsta undergruppen, daterad till ca 1300-1400 talet. Gjutmärket liknar ett bakvänt K men det är inte känt vilken verkstad som har gjutit den. Vad som däremot är klarlagt är stadsstämpeln som är Lübeck. Någon gång för 600-700 år sedan lämnade den gjuteriet för att säljas på export till det som då var Danmark. Det var ett mycket kostbart föremål, förbehållet de i samhället som hade resurser att köpa en sådan sak, mitt exemplar är ovanligt stort - nära dubbelt så stort i omfång som de flesta avbildade i boken.

Tanken svindlar och sätter igång fantasin, vem har ägt den? Vad kostade den? Vilka måltider har tillagats i denna? Den har i vart fall överlevt alla år och kan ha varit nergrävd, de flesta grytorna på Danska museer är jordfynd och inte helt sällan innehållit myntskatter. Min gryta hade rester av blomjord i sig och putsmedel - troligen har den innehållit blommor hos någon äldre dam som har tagit fram häxanputs varje jul o gett den en omgång de senaste 50-60 åren, sannolikt helt ovetandes om dess ålder.

Nu pryder den sin plats vid kakelugnen och brasbesticken har fått en passande samlingsplats däruti.

Före rengöring från putsmedel. Märkena som syns är kärnstöttorna från gjutprocessen. Man tog materiel från kasserade grytor och la in som mellanlägg för att skapa en spalt mellan den inre kärnan  och den yttre formen.

Före rengöring från putsmedel. Märkena som syns är kärnstöttorna från gjutprocessen. Man tog materiel från kasserade grytor och la in som mellanlägg för att skapa en spalt mellan den inre kärnan och den yttre formen.

Stadstämpel för Lübeck och gjutarstämpel. Jämför med nästa bild.

Stadstämpel för Lübeck och gjutarstämpel. Jämför med nästa bild.

Från boken

Från boken "Malmgryder i Danmark" av Birka Ringböll Bitsch

Ingjötet och gjutrand. (Fy va fult med putsmedel, men det är borta nu.)

Ingjötet och gjutrand. (Fy va fult med putsmedel, men det är borta nu.)

Hur mycket mat har det kokats här?

Hur mycket mat har det kokats här?

Falsk polis hotade med Flintlåspistol !

Nog för att det är 1:a April 2014 när detta skrivs så är det inget skämt. Tragiskt - javisst, men man kan ändå inte låta bli att dra på smilbanden åt denna förvirrade individ som jag verkligen önskar att han enbart ägnade sig åt vapensamlande 😉 och inte allt det där andra...

Ser man till allvaret så är det väl bara en tidsfråga innan någon incident inträffar med ett svartkrutsvapen, typ Colt/Remington revolvrar som vissa saluför med alla tillbehör "på köpet" på tex. Blocket.

Osmart om du frågar mig, i förlängningen kan det leda till restriktioner som ingen samlare vill ha på sin seriösa hobby.

Svensk Vapenexport - infödingar och vildar

I en raljant ton över slöseri med stadsmedel ondogör sig skribenten av denna artikel över det faktum att stora mängder med Svenskt krigsmateriel såldes till utlandet för kaffepengar. 

För att ytterligare spä på harmen kom dessutom vapnen att hamna i händerna på vildar och mördare som under plundringståg begagnade sig av det Svenska stålet. 

Med dagens mått mätt så känns det rentav befriande med en text som inte är politiskt korrekt - ja till och med aningen uppfriskande.

Saxat ur Wernamo tidning 2/12 1882

Armborst från Tyskland 1726

2014-10-05

Armborst av jakttyp som bär dateringen 1726 i toppen på pilrännan under en grotesk maskaron som väl ansluter till övrig dekor i barockstil.

Stocken mäter 70 cm och stålbågen 56 cm. Låset är ett snälltryckslås där man först spänner upp den bakre tryckaren och med ett ytterst litet tryck på den tunna avtryckaren lossar pilen. Stocken är rikt inlagd med graverat och färgat ben som avbildar diverse jaktscener och på kindstödet finnes ett heraldiskt vapen. Stocken ansluter i utformning och dekor till samtida ljullåsgevär.

Denna typ av armborst spändes via en anordning som krokades i öglan i framkant med en sk. "getfot" en hävärm som manövrerades med foten. Det är således helt omöjligt att spänna bara för hand om man inte är Arnold Schwarzernegger.

Typen av vapen är typisk för Tyskland under 1650 till 1700 talets första hälft. Signeringen i stålbågen talar om att den är tillverkad i den då Tyska staden Breslau, numera Wrocław i Polen. (Tyskland förlorade den då 4:e största staden vid krigslutet 1945).

Armborstet är även utrustat med ett uppfällbart dioptersikte.

Armborstet är även utrustat med ett uppfällbart dioptersikte.

Typisk stämpel för Breslau. Återfinns enligt Stöckel på armborst av flera olika modeller från 1500-1700 tal.

Typisk stämpel för Breslau. Återfinns enligt Stöckel på armborst av flera olika modeller från 1500-1700 tal.

Kommentarer

18.12.2016 15:07

kjell öberg

Tack för svaret .kanske ett byte mot ett fungrade flintlåsgevär med kanalerad kistpipa bössan är avsedd för jakt. bilder bifogas vid intresse Mvh Kjell tel 070 2022670

17.12.2016 13:52

Ulrik (admin)

Tyvärr är det inte till salu.

16.12.2016 19:34

kjell öberg

Jag köper gärna armborstet på bilden då ja har eft som liknar det Mvh Kjell

Senaste kommentaren

15.11 | 10:08

Svårt att säga utan bilder. Skicka bilder på vad det är du har så återkommer jag.

15.11 | 10:07

Tack för det Jules, det verkar som om du kommer från Danmark? Det går bra att skriva till mig på Danska också då jag förstår det utmärkt!

15.11 | 10:06

Hej Simon, det händer ibland att jag säljer dubletter. Bäst är att kontakta mig via telefon 0702-559943 och diskutera vad du är intresserad av!

12.11 | 21:53

I find you site very interesting I was married to a Swedish lady for 25 years and I have been to Sweden so I'm very interested in Swedish military

Dela den här sidan